Casă din containere accesibilă oricui?

Este casa din containere o variantă demnă de luat în calcul? Se poate locui decent într-o casă din containere? Cum e izolată termic, dar fonic? Cât costă? Iată întrebări care m-au frământat și pe mine.

Ne naștem în această lume, copilărim o vreme, învățăm multe lucruri, devenim adulți și dorim să ne facem propriul drum în viață. Ne construim o carieră profesională cu multă muncă și mult sacrificiu, însă vine vremea când dorim să ne formăm o familie și să ne construim o casă.

Aici însă mulți dintre tineri trăiesc un mare impas. Cum să faci o casă când banii de pe salarii nu sunt suficienți să trăiești și să te distrezi, d-apoi să mai economisești pentru o casă? Să locuiești cu chirie pentru o vreme…iarăși bani irosiți… de unde să mai faci economii pentru o casă?

Oricum ai încerca la început este greu însă dacă treceți cu bine acest început va fi mai ușor pe parcurs. Să vedem ce variante are o familie tânără când vine vorba de a-și achiziționa propria lor locuință și cam cât timp și bani implica fiecare variantă. Avantajele și dezavantajele le poate calcula fiecare în particular deoarece diferă foarte mult de la caz la caz.

Varianta – „locuim cu chirie” care, în funcție de salarii, de planuri și ambiții după un timp economiile cât de mici se adună și tânăra familie reușește să își achiziționeze o garsonieră sau un micuț apartament. Cu ceva bani rămași de pe la nuntă și cu vreo 5- 10 ani de economii cât de mici sau mari, să zicem ca pe la 35 ani o familie poate visa la micuța lor locuință.

Tot cam în această variantă ar fi să locuiască cu socrii o perioadă (acolo unde este posibil) deși nu sunt de neglijat sacrificiile și neajunsurile care decurg și din această alegere. Așa că e bine să cântăriți bine lucrurile și dacă relația voastră ca familie este în pericol atunci mai bine căutați alt „locușor” unde familia voastră să se dezvolte frumos și să fie în siguranță.

Varianta- „locuință prin credit imobiliar”. Noi trecem prin această experiență și nu aș recomanda-o nimănui. Din punctul meu de vedere este cea mai păguboasă alegere, mai ales că de cele mai multe ori tânăra familie face o alegere greșită gândind că „dacă tot ne dă banca bani hai să luam cât ne dă”. Și uite așa ne îndatorăm prea mult și rămânem datori aproape toată viața… și poate n-ar fi aceasta o problemă, dar un om dator este un rob și adesea împovărat și nefericit. Bucuria de a locui în „casa ta” care de fapt nu este a ta ci este a băncii 30 de ani tu doar plătești la ea, dispare repede și te trezești că ești rob pentru 30 de ani pentru ceva ce nici nu este al tău. De ce spun rob… pentru că la cele mai bune împrumuturi valoarea rambursată este de 3-4 ori mai mare decât suma împrumutată.
Ca să nu par stupidă și irealistă să facem și o simulare.

La 33 000 euro împrumutați + 12000 avans din partea noastră ( o casa modestă în care am mai investit noi cam încă 8000 euro) noi avem rata lunară de 240 euro. Și revin cu o precizare…avem un credit cu dobanda de 5% /an, dar sunt și credite cu dobanda de 6,5-8% /an.

Calcule: 240 euro/lună x 12 luni =2880 euro/ an. 2880 euro/an x 30 ani =86 400 euro rambursați după 30 ani.

Asta dacă viața e lină și fericită ( dar cum nu e întotdeauna așa apar și riscurile) am avut perioade când rata ne-a crescut la 340 euro /lună deci adunat vedem ca dădeam băncii cam 4000 euro /an. Din punctul meu de vedere, aceasta variantă e cea mai împovărătoare și nu aș recomanda-o nimănui.
Diferența dintre economii și rata la bancă. Din rata mea la bancă de 240 euro doar cu 30 euro practic scade rata ( valorific doar 30 euro restul sunt dobânzi). La economie de 240 euro îi pot folosi integral pentru investiții.

Acum că a mai trecut timpul s-a mai ivit o altă variantă, care merită analizată și în funcție de rezultatele avantajelor și dezavantajelor să apelați sau nu la ea.

Variata – „casa container”. Analizez de aproape un an varianta caselor din container și am descoperit o mulțime de lucruri care vreau să vi le împărtașesc aici.

 • Casele din container sunt folosite mult în țările din Europa și chiar și în America.
 • S-au perfectionat și s-au adaptat foarte mult în ultimul timp cerințelor clienților ( pereți mai groși și mai izolați, rezistența mare în timp a tablei și vopselelor folosite, etc).
 • Se pot amplasa într-u multitudine de variante, si dimensiuni.

Acum analizez aici varianta unei case din containere inclusiv preturi și am să explic de ce aș alege eu varianta aceasta. (după 1 an de cercetari să vedem și costurile și opțiunile).

De ce aș alege eu o casă din containere?

Este foarte accesibilă – un container de locuit finisat interior costă între 3100 -4000 euro de 6m /2,4 m în funcție de varianta aleasă. Include cheltuielile de transport și montaj. Containerele sunt complet echipate cu pardoseli ( OSB + linoleum) tâmplărie pvc interior și exterior. Pereții exteriori sunt din panouri tip sandwich cu spumă poliuretanică de 60 mm, plafonul este izolat cu panouri tip sandwich cu spumă poliuretanică de 40 mm iar comanda și amplasarea locuinței se realizează în maxim 30 zile. În funcție de pretenții și de buget, în timp, se pot face mai multe optimizări a acestei variante însă prețul dat este pe detaliile tehnice specificate mai sus, dar se poate opta pentru grosimea stratului de spumă poliuretanică de 80 mm sau 100 mm ceea ce oferă o mai bună izolație termică și fonică. Unele firme au baia completă ( wc, lavoar, cabina de duș) și instalația electrică cu prize și becuri inclusă în ofertă.

Poți amplasa pe rând câte containere îți permiți și de câte ai nevoie.

Pot fi eficientizate termic în diferite variante, treptat după buget.

În final când mai ai buget casa ta din containere va arăta ca una „ tradițională”. Poate fi izolată pe exterior cu polistiren și acoperită cu acoperiș „clasic” dându-i un design dorit.

Să facem un scenariu… să presupunem că cei doi căsătoriți lucrează amândoi. Dacă stau cu socri să estimăm că ar trebui să facă o economie lunară măcar de 250 euro cât ar fi fost chiria lor dacă optau împrumut la bancă. Deci într-un an 3000 euro economisiți. În 2 ani „ se pot muta la casa lor ” dacă economiile de la nuntă le permite să cumpere un minim de teren, să toarne câțiva stâlpi de beton pe care vor fi amplasate containerele, și să facă proiectul casei.

Treptat în următorii 3- 4 ani ar trebui să mai poată economisi încă de 3 containere și să mai amplaseze un dormitor ( 1 container) și din 2 containere să compună un living de 4,8m /6m. Să nu uităm de alte dotări ( centrală termică cu calorifere) aprox 1000 -2000 euro.

Deci în 5 ani ar putea avea o casă de 72mp. Desigur căci munca nu se oprește aici… casa poate fi amenajată și optimizată termic în diferite variante… dar nu uitați puteți face doar ceea ce vă permite bugetul și nu sunteți datori băncii.

Optimizări …în timp..

 • Acoperiș aproximativ 1500 – 1700 euro.
 • Izolație exterioară cu polistiren de 10 cm aproximativ 1200-1500 euro.
 • Izolație interioară cu plută de 4 cm + finisaje de rigips la pereții exteriori preț aproximativ 1800-3000 euro.
 • Izolație pardoseală cu plută + montaj parchet aproximativ 2000 euro ( 1000 euro parchetul + 1000 euro pluta).

Deci continuând economiile în următorii 3-4 ani casa voastră ar trebui să arate ca una tradițională cu acoperiș în pante, izolație interioară, izolație exterioară, tencuială și finisaje interioare.

Și acum să tragem linie și să adunăm …timpul și banii.
Timpul…8 -9 ani aveți o casă finisată de 72 mp ( 2 dormitoare, living, baie, bucătărie) și poate vi se par mici…dar uitați-vă la mobilierul amplasat în macheta realizata de noi și veți vedea că este suficient spațiu util, iar casa este eficientă termic deoarece spațiile sunt optime.

Bani…25 200 euro.

Eu văd această variantă mult mai ușoară și optimă dpdv. calitate preț.  Gândiți-vă că la o rată începută la 26 de ani o termini de plătit după 30 de ani ( dacă mai poți plăti ) la 56 ani. Vine însă vremea când copiii cresc și cresc și nevoile lor… merg la facultate deja…nunta lor…casa lor….iar noi ca părinții, încă datori, fără să le putem oferi aproape nici un ajutor financiar.  În această variantă însă, după 10 ani de muncă la casa voastră, ați realizat ceva, aveți o casă și sunteți fără datorii.

Mai lămurim un aspect…să nu credeți că sunt lucruri perfecte pe pământ… nu…fiecare alegere are avantajele și dezavantajele ei…despre acestea vă mai puteți interesa pe internet sau mai urmăriți următoarele postări cu detalii.

casa-container1

Acest articol are 4 comentarii

 1. Pingback: Casa de containere, lemn, structură metalică sau tradițională - Ce să aleg? - MachetareMachetare

 2. Pingback: Avantaje și dezavantaje casa din containere - MachetareMachetare

 3. Pingback: Avantaje și dezavantaje casa din containere – Casa Container

 4. Pingback: Casa de containere, lemn, structură metalică sau tradițională – Ce să aleg? – Casa Container

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *